Mielensäpahoittajat ajavat sananvapauden kaventamista

Pekka Lakka haikaili pääkirjoituksessaan (Kymen Sanomat 18.2.) vihapuheen kriminalisoinnin perään. En kuitenkaan ymmärtänyt kirjoituksesta, että mitä vihapuhetta haluttaisiin kriminalisoida. Laki tuntee jo nyt useita pykäliä, joissa sanomisista joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Jo nykyinen lainsäädäntö on tulkinnanvaraista.

Nyt tutkinnan alla on kansanedustaja Päivi Räsäsen (KD) 15v vanha kirjoitus, jossa hän siteerasi raamattua. Vastaavasti kansanedustaja Hussein Al-Taee (SDP) selvisi kuin koira veräjästä antisemitistisistä kommenteistaan ja solvauksistaan mm. seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Näitä tapauksia vertailemalla tavalliselle tallaajalle laki tuntuu epäselvältä mitä tulee ”vihapuheeseen”. Jos lakiin luodaan lisää epäselviä mielensäpahoituspykäliä, niin soppa sakenee entisestään.

Mediassa tietyn aatesuunnan poliitikot ovat rummuttaneet vuosia vihapuheen olevan suuri yhteiskunnallinen ongelma. Vuodelle 2018 sisäministeriö kohdensi 34,5m€ lisämäärärahat poliisitoimeen erityisesti vihapuheen torjuntaan. Tulokset olivat laihat: poliisin viharikoskoodilla merkittyjä tuomioita langetettiin käräjäoikeudessa 55kpl. Voi siis todeta, että vihapuhujien metsästäminen oli kallista ja tehotonta. Olisiko tiukoilla resursseilla toimivalla poliisitoimella muutakin tekemistä kuin tutkia sitä, että joku on pahoittanut mielensä jonkun toisen sanomisista?

Sananvapauteen kuuluu oikeus ilmaista myös sellaisia mielipiteitä, joista joku voi pahoittaa mielensä tai kokea epämiellyttävinä. Tämä on myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen näkemys.

Samainen tuomioistuin on antanut Suomelle useita langettavia tuomioita sananvapausrikkomuksista. Näistä tuomioista jostakin syystä ei media uutisoi. Sen sijaan samaisen tuomioistuimen langettava päätös yhden turvapaikanhakijan perusteettomasta palautuksesta sai syksyllä valtakunnan median sekä sisäministeriön sekaisin, ja ministeri Ohisalo vannoi, ettei tällaista saa enää koskaan tapahtua. Miksei Suomen heikkenevää sananvapauden tilaa oteta yhtä vakavasti, vaan sitä tunnutaan jopa toivovan niin mediassa kuin Suomen hallituksessa?

Janne Nyholm (ps.),

Hamina

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa