Jos terveyskeskuspäivystys loppuu Haminassa?

Viime viikolla Haminan Perussuomalaiset tekivät tärkeästä asiasta valtuustoaloitteen Haminan terveyskeskuksen päivystyksen säilyttämisen puolesta. Aihe on sellainen, että sitä olisi pidetty perin kummallisena muutama vuosi sitten, mutta nyt Sote:n aikana tällainen itsestäänselvyys uhkaa lakata olemasta. Terveyskeskuksen päivystyksen lopettaminen maksaisi Haminalle liki kaksi miljoonaa euroa vuodessa kustannuksina käyttää keskussairaalan palveluja ilta- ja viikonloppuaikoina. Tämän lisäksi haminalaisten lähin ensiapu siirtyisi 25 kilometriä kauemmaksi. Akuuteissa sairaustapauksissa on välttämätöntä päästä hoitoon mahdollisimman pian, ja 25 km etäisyys saattaisi kostautua monelle ihmiselle kohtalokkaana. Ajatus siitä, ettei kaupungissa ole edes terveyskeskustasoista päivystystä ilta- ja viikonloppuaikoina, kuulostaa nykylääketieteen näkökulmasta absurdilta.


Jos kuitenkin valtiovalta säätää niin, että päivystysajan terveydenhuoltopalveluja ei Haminassa enää voi toteuttaa nykyisellä tavalla, täytyy miettiä vaihtoehtoja. Jos yksityinen sektori tulee mukaan, asiassa ei ole sinänsä mitään uutta. Ongelmaksi tulee silloin kustannusten karkaaminen, sillä Haminan kokoisessa kaupungissa ei kilpailu tuo ratkaisua asiaan. Ja Soten perimmäinen tarkoitus oli kustannusten karsiminen. Ratkaisu mielestäni silloin olisi se, että työntekijät voisivat olla yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajan alaisina, mutta laboratorio- ja röntgenpalvelut tulee ehdottomasti säilyttää maakunnan omistuksessa. Nykyisin käynti yksityisellä lääkärillä maksaa noin 50-100 euroa, mutta jos tarvitaan verikokeita ja röntgentutkimuksia tulee käynnin hinta moninkertaiseksi. Jos yksityinen tuottaa nämä oheispalvelut, on firman tavoitteena kuolettaa laitteistonsa kustannuksia ja tuottaa voittoa niillä, mikä väistämättömästi johtaa tutkimusten tarpeettomaan käyttöön ja siten kohoaviin kustannuksiin. Tämä ajatusmalli tuotantolaitteista on tuttu sadan vuoden takaa itäisestä naapurivaltiostamme, mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa se on perusteltua.


Sote tuo mukanaan tervettä kilpailuhenkeä mikä piristää palvelutasoa paremmaksi ja karsii kustannuksia. Näin ainakin pitäisi virallisesti uskoa. Haminan terveyskeskus on kuitenkin jo pitkään ollut erittäin laadukas, palveluhenkinen ja ammattitaitoinen yksikkö, eikä sitä ole vaivannut pula lääkäreistäkään. Tämä ei ole omaa kehua, vaan havainto kun vertaan mitä olen urani aikana nähnyt erilaisia työpaikkoja erilaisine henkilökuntineen. Lääkäri saattaa vaihtua, mutta sairaanhoitajat osaavat loistavasti työnsä nopeissakin tilanteissa. Jonotusaika on ollut varsin kohtuullinen. Tähän me haminalaiset olemme vain tottuneet, ja nyt uhkakuvat lannistavat sellaisia ammattilaisia, joiden kuuluisi saada kiitosta.


Ari Rinne
sisätautien erikoislääkäri, osastonylilääkäri

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa