Raportti liioittelee säästöjä

Kymen Sanomat uutisoi (20.11). tekemästämme valtuustoaloitteesta, jossa vaadimme laskemaan Summan koulun lakkautuksesta koituneet säästöt. Aloite tehtiin siksi, että vastaavaa jälkitutkimusta ei ole tehty minkään koulun lakkauttamisen jälkeen. Nyt Summan koulusta saadun selvityksen mukaan kokonaissäästöt kaupungille olisivat noin 319 000 euroa.

Tarkempaa katselua raportti ei kuitenkaan kestä. Esimerkiksi koulukuljetusten väitetään tippuneen alle puoleen entisestä. Perin outoa, kun keskimäärin oppilaiden koulumatka kuitenkin käsittääkseni kasvoi.

Räikein harhauttava kohta on samalla myös suurin yksittäinen syy ”säästöihin”. Eli 115 000 euroa, joka kertyi kaupungin sisäisistä vuokrista. Sisäinen vuokra on pelkkää rahan siirtoa opetuspuolen taskusta tilapalveluiden taskuun, eli kaupungille kokonaisvaikutus tästä on tasan nolla euroa. Koulukiinteistö on edelleen kaupungin omistuksessa, sillä myyntiyrityksistä huolimatta sitä ei ole saatu kaupaksi.

Myöskin henkilöstökulujen vähennyksestä selvitys antaa kahdenlaista tietoa. Oppilasmäärään suhteutettuna henkilöstökulujen osalta kun mainitaan säästösummaksi 374,93 euroa /oppilas. Oletettuna oppilasmääränä on käytetty 70 koululaista. Nämä luvut kertomalla yhteen saan ainakin itse tuloksi hieman yli 26 000 euroa. Toisaalla puhutaan luvusta, joka on yli 100 000 euroa.

Kouluverkkoselvitys ja sen tuomat muutokset ovat aiheuttaneet paljon porua, mielipahaa sekä suoranaista kärsimystä monessa perheessä. Viranhaltijajohtoa on syytetty asioiden pimittämisestä, ja osittain jopa aiheesta. Täten olisikin suotavaa, että jatkossa vastaavanlaiset raportit tehdään avoimesti, ilman kaunistelua ja asioiden valkopesua. Näin tarkoitushakuisesti tehtyjä raportteja ei valitettavasti ole mahdollista käyttää jatkossa päätöksenteon tukena, kuten aloitteemme ajatus oli.

Oli euroissa mitattu säästö kuitenkin mitä tahansa, niin yhtään tervettä koulua meillä ei ole varaa lakkauttaa. Sisäilmaltaan ongelmaisiakin kiinteistöjä meillä on murheellisen paljon.

Janne Nyholm, kaupunginvaltuutettu (ps.)

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa