Poliitikot sivussa sijoituspäätöksestä

Kymen Sanomat (9.12.) toimi tiedotuskanavana haminalaisille valtuutetuille ja toi julki kaupungin virkamiesten suunnitelman, jossa Haminaan oltaisiin sijoittamassa oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita. Viime vuotisen Myllyhovin skandaalin tapaan asiaa on siis valmisteltu täysin salassa poliittisilta vaikuttajilta.

Sosiaalitoimen päällikön mukaan Hamina olisi ilmoittanut ELY-keskukselle valmiudesta sijoittaa 10–30 ala-ikäistä ryhmäkoteihin. Tietoa siitä, minne ryhmäkoti tai -kodit perustettaisiin, ei ole, sillä kyseistä virkamiestä ei puhelimitse tavoitettu antamaan kommenttia.

On mielestäni todella pöyristyttävää, että kun kaupunki samalla on supistanut virkoja nuorisopalveluista ja lakkauttanut kouluja, niin tämänkaltaiseen toimintaan rahaa kuitenkin on luvassa. ELY-keskus maksaa ensimmäisen kolmen vuoden ajalta toiminnasta aiheutuneet kulut. Vaikka ei kaupungin taseesta toiminta menekään, niin samaa veronmaksajien rahaa kuitenkin. Eri tasku, mutta sama maksaja.

Tämän kolmen vuoden jälkeen rahoitus tulee löytyä kaupungin omasta budjetista. Ja ne menot tulevat olevan korkeammat kuin useamman koulun lakkautuksen säästöt. Olisikin mielenkiintoista kuulla, mistä sosiaalitoimeen johtaja rahoituksen ottaisi, sillä menoja ei saa kaupunginhallituksen ohjeistuksen mukaan lisätä ilman vastaavia säästöjä.

Kymmenien eri sosiaalisesta kulttuurista tulleiden nuorten sijoittaminen laitosmaiseen ryhmäkotiin ei voi olla näkymättä myöskään kaupunkimme turvallisuusilmapiiriin. Jopa poliisin taholta toivottiin viime marraskuussa, että vastaanottokeskukset sijoitettaisiin poliisiasemien läheisyyteen. Nyt lähin poliisilaitos sijaitsee Kotkansaarella, yli 20 kilometrin päässä Haminan keskustasta.

Haminan nuorison päihde- ja mielenterveysongelmat taikka koulukiusaaminen ei vaikuta johtavaa virkahenkilökuntaa pohdituttavan. Vaan kuten koko pakolaiskriisi osoitti, niin tiettyjen tahojen on helpompaa sulkea silmänsä ja korvansa sekä jo olemassa olevista että vastuuttomien päätösten tuomista uusista ongelmista.

Janne Nyholm, kaupunginvaltuutettu (ps.), Hamina

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa