Lippumaailman rahoitus Haminassa jatkuu

Haminan kaupunginvaltuusto päätti tänään äänin 30-13 jatkaa lippumaailman rahoitusta. Kolmen seuraavan vuoden aikana hanke tulee siis taloussuunnitelman mukaan syömään vähintään 0,4m€. Suuruudenhulluista suunnitelmista ja aiemmasta kulurakenteesta päätellen kyseisellä summalla ei tosin lippumaailmaa loppuun asti rakenneta, joten lisärahoitusta on luvassa ja reilusti.

Lippumaailman toiminnanjohtajajana toimii Kimmo Kiljunen. Kahdella jakkaralla hankkeessa istuva Kiljunen toimii myös palveluntuottajana Kiljunen ky:n kautta, josta kuittaa kaupungilta palkkiona nykyisen sopimuksen mukaisesti 3,000€/kk. Palkkiota siis nostettiin kaikessa hiljaisuudessa kesän aikana 800€/kk. Kiljusen tehtävänä on mm. hankkia ulkopuolista rahoitusta; tässä hän ei kuitenkaan ole onnistunut ja rahoittajana toimii jatkossakin Haminan kaupunki. Kysynkin: jos sijoittajia taikka sponsoreita ei löydy, niin kuinka ihmeessä tämän hankkeen vetovoimaan sekä massiiviseen matkailuvalttiin jaksaa vielä osa uskoa?

Suurlipputangon piti olla yksittäinen vetonaula koko hankkeessa. Nyt kuitenkin on kyseenalaista voiko tankoon lippua edes nostaa, vai joudutaanko se jopa purkamaan. Nyt olisi ollut aikalisän paikka tämänkin takia. Jos tanko saa käyttöluvan, niin voidaan tutkia tuoko se sellaista turistien ryntäystä mitä hankkeen puoltajat ovat kertoneet. Jos näin kävisi ja kaikki kritiikki osoittautuu aiheettomaksi, niin hanketta voitaisiin jopa jatkaa. Ja jos suurtanko ei saa käyttölupaa, niin pohtia onko järkevää jatkaa hanketta ilman sitä vetonaulaa. Toisen salon rakentaminen ei voi olla enää vaihtoehto.

Ihmettelen tosin vahvasti, että kuinka päättäjien enemmistö ei näe lippumaailman toimimattomuutta. Hanke on ollut medioissa yleinen naurun aihe ja kuntalaisten enemmistö on suhtautunut siihen negatiivisesti. Tästäkin huolimatta maineensa ja uskottavuutensa menettänyttä hanketta jatketaan itsepäisesti. Tappioiden minimoimiseksi lippumaailmasta olisi ehdottomasti pitänyt luopua; mitä kauemmin rahaa siihen pumppaamme, niin sitä hankalemmaksi on stoppi laittaa tulevaisuudessa. Ja mitä pidemmälle edetään, sitä kalliimmaksi myös ylläpitokulut nousevat.

Vaikuttaa että lippumaailmasta on tullut arvovaltakysymys. Puuttuu rohkeus tunnustaa, että metsään ollaan menty, sillä kunnian päällehän se ottaisi. Ja sitä paitsi eihän hankkeen rahoitus ole mistään pois. Paitsi kaupungin taseesta, joka heijastaa sen vääjäämättä muihin palveluihin ja hankintoihin.

Ainoa hyötyjä (projektin puuhamiesten lisäksi) koko hankkeessa ovat toimittajien ammattikunta. Seuraavia skandaalinhohtoisia otsikoita odotellessa.

Janne Nyholm

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa