Kuntavaaleissa on kyse Haminan elinvoimasta

Kevään kuntavaaleissa linjataan kuntien tulevaisuutta seuraavalle nelivuotiskaudelle. Koronavuosi ja tämän vuoden tilanteen kehitys vaikuttaa monessa suhteessa kuntien talouksiin ja elinvoimaan liittyviin kysymyksiin. Haminassa etusijalla ovat toimivat lähipalvelut, työpaikat, yritystoiminnan edellytykset ja tasapainoinen talous. Viime vuonna kunnat saivat tuhdit valtion koronatuet, mikä osaltaan mahdollisti Haminassakin hyvän tilikauden. Lopullinen tulos saadaan vasta tilinpäätöksen yhteydessä, mutta jo nyt on nähtävissä, että 2020 tilikauden tulos on useamman miljoonan plussalla.

Taseen ylijäämällä voidaan varautua tuleviin vuosiin, mutta tuleen ei saa jäädä makaamaan. Koronan vaikutukset iskevät kuntatalouksiin viiveellä, kun verokertymien heikentymistä paikataan nyt valtion budjettirahoituksella. Konkurssiaalto valtakunnallisesti uhkaa ja SDP-vetoinen punavihreä hallitus vatuloi rokotteiden kanssa, mikä pitkittää kriisiä. Valtio on velkaantunut ja siirtänyt rahaa kuntiin. Valtiontalouden ongelmia ratkotaan Arkadianmäellä, mutta yhtä lailla talouden tilasta on huolehdittava myös kunnissa.

Haminassa asukasluku painui viime syksynä alle 20 000, mikä on henkisesti tietynlainen rajapyykki ja samalla kuvastaa pitkässä juoksussa verotulojen kertymän suuntaa. Elinvoimaan, mutta erityisesti myös pitovoimaan on satsattava. Haminan valtteina on tulevaisuudessa erityisesti turvallinen ja edullinen asuinympäristö, hyvät logistiset yhteydet ja laadukkaat lähipalvelut. Mikäli uutta valtakunnallista sote-ratkaisua ei tule, tulee Haminan tämänhetkisellä kokemuksella irrottautua Kymsotesta ja järjestää itse laadukkaat sote-palvelut.

Laadukkaat lähipalvelut tarkoittavat myös toimivaa kouluverkkoa. Usein kuulen, että kouluverkkoa tulee supistaa, koska lapsien määrä laskee. Näen asian kuitenkin niin, että kattava kouluverkko on vetovoimatekijä, jolla lapsiperheitä voidaan alueelle houkutella ja näin lisätä oppilasmääriä sekä ylläpitää kylien elinvoimaisuutta ja taata toimivat palvelut haminalaisille lapsiperheille. Myös erilaisia porkkanoita uusille lapsiperheille on syytä selvittää – niin tänne muuttaville, kuin täällä perhettä suunnitteleville. Varhaiskasvatuksen ja perhepalveluiden toiminnasta on huolehdittava.

Haminan keskeiset mahdollisuudet ovat logistiikan ja muun satamasidonnaisen toiminnan, kaupan ja palvelinkeskustoiminnan sektoreilla, sekä PK-yrityksissä laajemmin. Haminan tulee olla tunnettu yritysmyönteisenä kansainvälisenä rannikkovaruskuntakaupunkina, minkä pitää näkyä kaavoituksessa, neuvottelukulttuurissa ja kaupungin aktiivisessa roolissa elinkeinopoliittisena kehittäjänä. Kaupungin pitää brändätä itseään tähän maisemaan nykyistä vahvemmin.

Antti Pakkanen, kaupunginvaltuutettu (ps)

Hamina

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa