Kunnollista valvontaa ei vanhustenhoidossa uskalleta tehdä epäkohtien paljastumisen pelossa

Alkuun arvoitus: Mitä yhteistä on Haminan suurlipputangolla, vanhustenhoidolla sekä sisäilmaongelmilla?

Suomi on monien säädösten, byrokratian ja sääntelyn maa. Lupia, hakemuksia ja selvityksiä joutuu tekemään niin pienyrittäjät, maanviljelijät kuin työttömätkin. Virhe lomakkeessa saattaa viivästyttää tai pahimmillaan evätä koko hakemuksen. On kuitenkin yksi taho, jota ei ”turhalla” valvonnalla pahemmin vaivata. Nimittäin julkisen sektorin toimet.

Vanhustenhoidon laiminlyönnit ovat olleet viime aikoina julkisuudessa. Ratkaisuksi on tarjottu hoitajamitoituksen nostoa per hoidettava vanhus. Erittäin kannatettava ja varmasti tuo ongelmaan apua, onhan vanhusten- ja terveydenhoidon suurimpia riskejä myöskin henkilöstön ylikuormitus. Suurin kehitettävä asia laiminlyöntien vähentämiseksi on kuitenkin valvonnan lisääminen.

Valitettavasti tehokas valvonta ei tunnu olevan julkisen sektorin intresseissä. Esimerkiksi vanhushoidon palveluita kilpailuttaessa tiedetään tasan tarkkaan, että halvin tarjous ei todellakaan tarkoita parasta. Silti se halvin tulee aina valituksi. Ulkoistamisen jälkeen voidaan kuitenkin tyytyväisenä todeta, että ei ole enää meidän murhe. Valvontaa ei uskalleta tehdä, sillä mahdollisista omien huonojen päätösten seurauksena syntyneistä epäkohdista ei välttämättä haluta tietää koko totuutta.

Palataanpa aiemmin esitettyyn arvoitukseen. Vanhustenhoito ei valitettavasti ole ainoa asia, jossa julkinen sektori pyrkii oikomaan. Myös kiinteistöissä rakennus- tai peruskorjausvaiheessa syntyvien riskirakenteiden ehkäisemiseksi valvonta on täysin puutteellista. Samoin kävi myös suurlipputangon, jonka epäkohdista ystävälliset valtuutetut muistuttelivat Haminan virkamiesjohtoa hyvissä ajoin, mutta turhaan. Tässä vain muutamia esimerkkejä puutteellisen valvonnan seurauksista.

Valvonnan puute yhdistettynä virkamiesten ja poliitikkojen laiskuuteen onkin huono yhdistelmä. Julkinen sektori kun harvemmin omia tekemisiään itse turhan tarkasti seuraa. Eihän korppi toisen silmää noki. Aina löytyy kuitenkin mieluummin vaikkapa joku pienyrittäjä kiusattavaksi.

Janne Nyholm, kansanedustajaehdokas (ps.), Hamina

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa