Kannusjärven ja Metsäkylän koulujen lakkauttaminen on yleiskaavan strategian vastaista

Haminan kaupunginvaltuusto kokoontuu ensi viikon maanantaina pohtimaan jälleen kouluratkaisuja. Valtuustolle esitetään Metsäkylän sekä Kannusjärven kyläkoulujen lakkauttamista sekä Husulaan rakennettavaksi uutta moduulikoulua.

Husulan osalta päätöksessä ei tulisi olla mitään epäselvää, onhan kaupunginvaltuusto hyväksynyt koulun rakentamisen jo viime vuoden keväällä. Tällöin koulurakennuksen sisäilmaongelmista johtuen uuden koulun tuli rakentua mahdollisimman nopeasti. Miksi asiassa on hidasteltu kohta vuoden verran ja valtuuston päätöstä ei ole toimeenpantu, on ainakin itselleni nätisti sanottuna kummastelun aihe. Husula on kuitenkin merkittävä kaupunginosa, jossa tulee olla koulu vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Metsäkylän ja Kannusjärven lakkauttamiselle en näe perusteita. Kyseisten koulujen oppilaat olisivat esityksen mukaan siirtymässä Husulan kouluun. Näin ollen Husulaan rakennettava kaupungin vuokraama moduulirakenteinen koulu olisi huomattavasti suurempi, sekä myös kalliimpi, kuin pelkästään nykyisiä Husulan koulun oppilaiden tarpeita varten rakennettuna. Kuljetuskustannusten vuosihinta kasvaisi lähes 100 000 euroa. Kyläkoulujen ylläpitokustannuksista ei koituisi myöskään merkittäviä säästöjä, sillä kiinteistöt jäävät edelleen kaupungin huolehdittaviksi. Säästöä ei tule myöskään henkilöstökustannuksista. Taloudelliselta kantilta koulujen lakkauttaminen ei siis ole järkevää, päinvastoin.

Kotkan–Haminan seudun strategisessa yleiskaavassa Metsäkylä sekä Kannusjärvi on kaavoitettu palvelukyläksi. Kaava tarkoittaa, että suunnittelussa tulee korostaa alueen ominaispiirteiden merkitystä ja pyrkiä vahvistamaan alueen luonnetta ja vetovoimaa muodostavia tekijöitä. Jos kaupungin näkemys luonteen ja vetovoiman vahvistamisesta on lakkauttaa ainoa kunnallinen palvelu kyseistä kylistä, niin onpahan melkoisen mielenkiintoista tulkintaa.

Lakkauttamiskeskusteluissa on nostettu jälleen esille Vilniemen koulun taannoinen kohtalo. Valitettavasti minulle on näistä puheenvuoroista jäänyt sellainen mielikuva, että joillakin valtuutetuilla on halu näpäyttää Vilniemeä lakkauttamassa ollutta ja nyt kyläkouluja puolustavaa keskustan valtuustoryhmää. Jos näin todellakin on, niin poliittisten nokitteluiden sijasta jokaisen valtuutetun tulisi muistaa, minkä takia heidät on oikeasti valtuustoon valittu: puolustamaan tasapuolisesti jokaisen kuntalaisen asiaa.

Janne Nyholm (ps.), valtuustoryhmän puheenjohtaja, Hamina

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa