Haminan lippuhaihattelu käy yhä absurdimmaksi

Haminan suurlippuhanke kuohuttaa edelleen, vaikka tankoa ei ole edes olemassa. Kymen Sanomat (5.9.) uutisoi ansiokkaasti suurlipun tangon valmistajan taustoista. Vaikuttaakin että ADS Finlandin ja toimitusjohtaja Kari Hyrkäksen antamissa mainospuheissa, jonka perusteella hankintasopimus on tehty, on laitettu reilumman käden kautta niin sanottua lapin lisää. Itseään usean korkean lipputangon valmistajana kehuneen yrityksen ansiot ovatkin olemattomat, ja korkeita lipputankoja ei ole nähty kuin ehkä kuvissa.

Paitsi harhauttavan tiedon antanutta Hyrkästä, niin myöskin kaupungin johtoa on syytä osoittaa sormella. Kun kilpailutuksen voittajan nimi (ADS Finland) tuli julkisuuteen, niin moni löysi epäilyttäviä seikkoja tästä kahden miehen kerrostaloasunnosta käsin pyörivästä firmasta. Esimerkiksi ADS Finlandin nettisivut olivat suoraan kopioituja muualta ja yrityksen taloudellinen tilanne sekä ansiot olivat tämän kokoiseen hankkeeseen vähintäänkin epäilyttäviä. Onneksi sentään kuntalaiset sekä toimittajat ovat hereillä silloin, kun kaupungin ylin johto on unessa.

Suurlipun lisäksi pystytettävät tavalliset lipputangot ovat perustuksineen ja lippuineen maksaneet noin 5 000 euroa kappaleelta. Tulossa on vielä noin 180 tankoa, eli hankintahinta tangoille tulee olemaan yhteensä noin miljoona euroa. Tankojen oheen suunnitellut infotaulut, lippukeskus sekä kiinteät vuosittaiset kustannukset (mainonta-, kiinteistö-, ylläpito- ja henkilöstökulut yms.) nostavat hankkeen lopullisen hinnan useaan miljoonaan euroon. Näille ei vielä rahoitusta ole, mutta lisärahoituksen myöntäminen tulee vielä valtuuston päätettäväksi jossakin vaiheessa. Nykyinen rahoitus on kuitenkin jo syöty, eikä ulkopuolista rahoitusta ole tiedossa.

Talouden ohessa huolettaa myös merkittävä katukuvan muutos; yhteensä noin 200 kirjaviksi maalattua lipputankoa keskustan alueella ei ole kovinkaan esteettinen näkymä. Lisäksi suurtangon pystyssä pysymiseenkin lienee syytä suhtautua varauksella, etenkin kun valmistusprosessi ei tämän hetken tiedoilla ole kovinkaan hyvin tiedossa.

Haminan kaupungin puolelta on kuulemani mukaan toki suunnitteilla virkamiehistä ja luottamushenkilöistä koostuvan seurueen lähettäminen Pietariin tutustumaan lipputangon valmistukseen. Eihän tämän mittaluokan projektia ilman ulkomaanmatkaa hoideta. Rahaa palaa ja puhetta riittää siis jatkossakin.

Janne Nyholm, kaupunginvaltuutettu (ps.), Hamina

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa