Haminan kouluratkaisut perusteltava laskelmilla

Pirjo Havo kirjoitti (Mielipide 16.9.) osuvasti Haminan kaupungin läntisestä kouluverkostosta ja korjaustarpeiden määristä. Hän viittasi kiinteistöstrategian valmistelleen yhden miehen konsulttiyhtiön, Trellum Oy:n, selvitykseen, joka on tehty näkemättä ja tutkimatta ensimmäistäkään lausunnon kohteena olevaa rakennusta.

Kuten Havon kirjoituksesta tuli ilmi, kaupungininsinöörin mukaan Neuvottoman koulun korjauskustannukset tiedetään nyt tarkasti, ja erotus on huomattavan suuri Trellumin selvitykseen verrattuna. Miksei siis samalla tutkita muutkin koulurakennukset samalla tarkkuudella? Kaupungilla on osaavaa henkilöstöä tällaisen selvitystyön tekemiseen.

Kaupunkilaisia pyydetään osallistumaan kyselyyn Haminan internetsivuilla, jossa laitetaan kouluja järjestykseen: missä halutaan opiskelun jatkuvan ja missä ei. Kuntalaisten kuuleminen on demokratian kannalta erinomainen lähtökohta, mutta kyseisen huutoäänestyksen tarkoitusperät ovat kyseenalaiset.

Koulun lakkauttamisen tulee perustua faktatietoihin eikä eri kaupunginosien asukkaiden vastakkainasetteluun. Kaupungin tulisi esittää mahdollisimman tarkat laskelmat päätöksenteon tueksi. Kouluverkkoa viime talvena selvittäneessä ohjausryhmässä kuitenkin tuli ilmi, ettei läntisen kouluverkon osalta tulevien vuosien oppilasennuste yhdenkään koulun lakkauttamista puoltaisi.

Nyt ja tulevaisuudessa lakkautettavien koulujen alueilta tulisi selvittää mahdollisuus koulukuljetuksen järjestämiseen, vaikka kodin ja koulun välinen matka jäisikin alle viiden kilometrin. Jopa yhteensä yhdeksän kilometrin päivittäinen koulutie kun etenkin pienimmille oppilaille on pitkä matka yksin kuljettavaksi.

Lähtökohtana tulee olla opetuksellisen näkökohdan lisäksi koulumatkan turvaaminen. Jos näitä takeita ei pystytä oppilaille ja vanhemmille antamaan, niin ovatko koulun lakkauttamisesta aiheutuneet säästöt kaiken tämän arvoista?

Janne Nyholm, kaupunginvaltuutettu (ps.), Hamina

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa