Haminan kaupungin johto on umpikujassa

Ympyräkaupunki lähestyy kriisirajaa, kuudesta kriisimittarista täyttyy jo viisi eikä kuudes ole enää kaukana. Joka vuosi kasvava nettovelka on noussut jo lähes sataan miljoonaan euroon, tarkka arvio ensi vuodelle on 96 miljoonaa euroa.

Haminan kuntajohto on ajanut nyt jo kolmen valtuustokauden ajan kaakonkulman, Haminan, Miehikkälän ja Virolahden, kuntaliitosta, siinä toivossa, että kaupungin talous saataisiin siten tasapainotettua. Oma henkilökohtainen etu on varmaankin toiminut lisäkannustimena. Kaikkien kuntien kuntalaisten onneksi hanke on kariutunut.

Valtiovallan määräyksestä on laadittu kaikkien Etelä-Kymenlaakson kuntien kuntatalousselvitys, ja sen ohella Haminan toivomuksesta (ja kustantamana) ns. kahden kaupungin mallin mukainen rinnakkaisselvitys.

Tehdyt selvitykset, eli kuntatalouden trendiskenaariot, ovat karua luettavaa. Ne osoittavat, että viiden kunnan uusi kunta on sekä mahdollinen että kuntataloudellisesti toteutettavissa. Kahden kunnan mallin se osio, jossa Hamina, Miehikkälä ja Virolahti muodostaisivat uuden kunnan, ajautuisi jo syntyessään kriisikunnaksi. Lopputulos olisi ollut sama, jos sellainen kunta olisi edellisillä valtuustokausilla muodostettu.

Kun kahden kaupungin malli ei ole mahdollinen, on Haminan nykyisellä kaupunginjohdolla kaksi vaihtoehtoa: joko viiden kunnan mallin uusi kunta tai, ainakin teoriassa, nykyinen Hamina. Molemmat vaihtoehdot ovat myrkkyä nykyjohdolle ja heidän eduilleen.

Ensiksi mainittu vaihtoehto ei tarjoa Haminan johdolle kapellimestarin tai edes ensiviulun soittajan paikkaa, toinen, eli nykyinen Hamina, vaatii toimiakseen kovia henkilöstö- ja taloushallinnon saneerausohjelmia, jotka puolestaan vaativat tuekseen johdon kovan luokan ammattitaitoa. Toistaiseksi tämä ammattitaito on rajoittunut jokavuotisiin veronkorotuksiin ja nettovelan lisäyksiin sekä eräisiin miljoonaluokan virheratkaisuihin.

Umpikujan syvässä, pimeässä syöverissä kuntajohto on saanut neronleimauksen, joka on tragikoominen: lakkautetaan terveessä koulurakennuksessa toimiva koulu! Ajatus on tietenkin lasten etujen vastainen, mutta lähes 100 miljoonan euron nettovelan aikaansaaneilta miehiltä ja naisilta suorastaan lapsellinen.

Nykyvaltuusto ei saa aikaan päätöksiä, jotka johtaisivat ulos umpikujasta, eikä kaupungin johto tule niitä edes valmistelemaan ja esittämään. Se päivä lähestyy, jolloin valtiovalta ehtoja sanelemalla ohjaa Haminan ja seudun muut kunnat umpikujasta järjenvaloon.

Vastuu velvoittaa. Vahva peruskunta on kansanvallan henkivakuutus. Kriisikunta on kansanvallan rapauttaja.

Peter Muurman, kaupunginvaltuutettu (ps.), Hamina

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa