Asennevapaita juttuja perussuomalaisistakin?

Kymen Sanomien vastaavan päätoimittajan Pekka Lakan kolumni (Ylänurkka 31.1.) oli mielenkiintoinen, asiallinen sekä tervetullut. Kuten kirjoittaja totesi, Toimittajat ilman rajoja -järjestö on arvioinut, jälleen kerran, Suomessa olevan maailman vapain lehdistö. Onnittelut lehdistölle, sen työntekijöille sekä sen kuluttajille, siis meille kaikille, siitä.

Ykkössija kertoo paljon Suomen lehdistön vapauksista ja oikeuksista, joita suuresti lainsäädännöllä ohjataan. Vapaan lehdistön vastuut ja velvoitteet ovat myös lainsäädännöllä tiukasti rajatut, kuten kehittyneessä yhteiskunnassa pitää olla.

Mielenkiintoista on lehdistön vastuiden ja velvoitteiden muut, eli lukijoiden ja mainostajien sekä lehdistön itsensä säätelemät osiot. Lakka mainitsi esimerkkeinä näistä tutkivan journalismin, maailmanparantamisen sekä läpinäkyvästi toimimisen. Näihin kannanottoihin ja pyrkimyksiin voi mielellään yhtyä.

Valistunut lukija ymmärtää ja hyväksyy myös sen, minkä Lakka jätti mainitsematta, että lehdistö jossakin keskeisessä asiassa muodostaa oman mielipiteensä ja tavoitteensa ja myös käyttää palstatilaa sen julistamiseen. Ymmärtämisen ja omaksumisen vastuu on viime kädessä lukijalla itsellään.

Sosiaalisesta mediasta huolimatta, osittain kenties lisääntyvässä määrin sen takia, vapaan lehdistön valta ja vastuu yhteiskunnassa on suuri. Miten lehdistö valtaansa käyttää ja mihin tarkoitukseen, on kysymys, joka vaatii valppautta toimittajilta itseltään, lukijoilta ja lainsäätäjältä. Lakka totesi osuvasti: ”vapaa lehdistö osaa vapauttaa itsensä illuusiosta, jossa toimittaja ei tee koskaan virhettä”. Hyvin sanottu. Ajatus on sovellettavissa monien muidenkin yhteisöjen toimijoihin, mieleeni juolahti kuntapäättäjät!

Kysymys kuuluu: osaako vapaa lehdistö vapauttaa itsensä illuusiosta, jossa toimittajakunta ei ole omien ennakkoasenteidensa vankeja? Toimittajien asennoituminen perussuomalaisiin ja heidän kannattajiinsa toimikoon esimerkkinä. Se, etteivät perussuomalaiset ole samaa mieltä eliitin, kansanomaisesti Helsingin herrojen, kanssa, ei ole osoitus älyllisen elämän puuttumisesta perussuomalaisten keskuudesta. Pikemminkin se osoittaa, että he ajattelevat omilla aivoillaan ja ymmärtävät, että eliittikin on erehtyväinen.

Peter Muurman

Kaupunginvaltuutettu (ps.)

Hamina

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa